"ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ" & ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων αποτελεί αναξιόπιστο εργαλείο για την επίδραση της διατροφής στην αύξηση της γλυκόζης του αίματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε «American Journal of Clinical Nutrition». Η μελέτη δείχνει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του ίδιου τροφίμου μπορεί να ποικίλει κατά 20% στο ίδιο άτομο και κατά 25% μεταξύ διαφορετικών ατόμων.

Η μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς, με επικεφαλής τη Νιρούπα Μάθαν, πραγματοποίησαν ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη δοκιμή σε 63 υγιείς ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι, μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας λευκού ψωμιού σε αρκετές διαδοχικές φορές, ο γλυκαιμικός δείκτης μπορούσε να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις στον ίδιο άτομο.

Το ύψος του δείκτη κάθε φορά επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τις μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού, οι οποίες δεν είναι σταθερές. Στους 22 εθελοντές, ο εν λόγω δείκτης κυμαινόταν από 35 έως 55 (χαμηλός), σε 23 από 57 έως 67 (μεσαίος) και σε 18 από 70 έως 103 (υψηλός).

Ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο, ο γλυκαιμικός δείκτης από μέρα σε μέρα μπορούσε να διαφέρει πάνω από 60 μονάδες.
«Αν κάποιος τρώει την ίδια ποσότητα του ίδιου τροφίμου τρεις φορές, κανονικά ο γλυκαιμικός δείκτης θα έπρεπε να είναι ο ίδιος κάθε φορά, όμως δεν παρατηρήσαμε αυτό στην μελέτη μας. Ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τη μία φορά, το ίδιο τρόφιμο την επόμενη φορά μπορεί να έχει υψηλό δείκτη», εξηγεί η Δρ Μάθαν.   

Το συμπέρασμα είναι ότι ο γλυκαιμικός δείκτης έχει περιορισμένη χρησιμότητα ως εργαλείο πρόβλεψης της επιρροής των τροφίμων στα επίπεδα τους σακχάρου. Και αυτό είναι σημαντικό για τους πάσχοντες από διαβήτη, οι οποίοι προσπαθούν με τη βοήθεια του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών να ελέγξουν τη γλυκόζη στο αίμα τους.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=827292
*******************************************************************************

Κάνουν τα Μπαγιάτικα… Φρέσκα και τα Ληγμένα… Σημερινά ! (video)

 
Μια ολόκληρη παράβιομηχανία ωραιοποίησης της εικόνας των οπωροκηπευτικών και όχι μόνον, έχει αναπτυχτεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρνητικές όμως συνέπειες στους καταναλωτές, καθώς μπαγιάτικα μετατρέπονται σε ολόφρεσκα και ληγμένα σε… πρώτης ποιότητας.
Σπρέι σιλικόνης, χρωματιστές βαφές και ενέσεις. Τι δεν κάνουν αγρότες για να κάνουν μπαγιάτικα λαχανικά να φαίνονται φρέσκα.
Μια πρώτης χρήσεως ουσία είναι ο πράσινος μαλαχίτης, μια κατασκευαστική χρωστική ουσία που προστίθεται σε πράσινα λαχανικά για να τα κάνει να φαίνονται πιο ζωντανά, ελκυστικά και φρέσκα. Ενέσεις Oxytocin γίνονται απευθείας σε λαχανικά, όπως κολοκύθια, διογκώνοντας τα αυτά και άλλα σε μέγεθος κατά την διάρκεια της νύχτας, με κατάλληλες ένεσης ή σπρέι .Όλα θα φαίνονταν λαχταριστά με ωραίο χρώμα και θα είναι πλέον έτοιμα να αποσταλούν στην αγορά.
Την επόμενη φορά που θα βάλετε τα μεγαλύτερα, πιο γυαλιστερά ή “φρεσκότερα” λαχανικά στο καλάθι σας, σκεφτείτε τι μπορεί να έχουν προσθέσει σε αυτά.
Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις σε αυτό το βίντεο ενός αγρότη ακριβώς έξω από το Νέο Δελχί, θα μας δείξει αυτά τα πρόσθετα, ενέσεις και σπρέι που χρησιμοποιούνται για να κάνουν παλιά λαχανικά να φαίνονται φρέσκα. Και όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτός δεν είναι ο μόνος που το κάνει αυτό. Όλοι οι αγρότες το κάνουν αυτό, λέει. Με την άνοδο του πληθωρισμού για να θρέψουν οικογένειες φτωχοί αγρότες ζητούν έξυπνες και πονηρές λύσεις, όπως λέει ο ίδιος, και έτσι δεν μένει άλλη επιλογή όταν μάλιστα και οι ίδιοι οι καταναλωτές απορρίπτουν τα φρέσκα και υγιεινά λαχανικά γιατί δεν είναι όμορφα σε εικόνα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ